Eerste E-foil insteekzone van de Westkust in De Panne

20 november 2022

medegedeeld door Lokaal bestuur De Panne  (persbericht 29 juli 2021)

De Panne heeft als eerste en enige gemeente aan de Westkust een insteekzone voor E-foils, surfboards met een elektrische aandrijving en draagvleugel. De insteekzone bevindt zich tussen de E. Verhaerenlaan en de Schuilhavenlaan.

Na Knokke-Heist beschikt De Panne vanaf 1 augustus 2021 ook over een E-foil insteekzone tussen de E. Verhaerenlaan en de Schuilhavenlaan. De Panne is hiervoor de eerste en enige gemeente van de Westkust.

E-foil en andere E-sporten Een E-foil is een surfboard met een elektrische aandrijving en een draagvleugel. De sport wint meer en meer aan populariteit bij de watersporters, die op die manier snel en elegant over het water kunnen zoeven. Ze zweven als het ware over het water. Naast E-foilen kunnen sporters in De Panne via dezelfde insteekzone ook E-suppen (E-Stand Up Paddling). Dit is hetzelfde als suppen, maar met elektrische aandrijving. E-sporten gebeurt onder andere windomstandigheden als kitesurfen en windsurfen, waar wel wat wind nodig is. E-sporten vormen een ideale aanvulling, waardoor sporters in De Panne bij alle weersomstandigheden aan watersport kunnen doen.

Inspelen op nieuwe trends Dankzij de medewerking van FOD Mobiliteit en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) komt er niet enkel een E-foil insteekzone. Ook de insteekzone ter hoogte van de Koksijde Yachting Club wordt op het grondgebied van De Panne met 100 meter uitgebreid. Door deze wijzigingen wil het lokaal bestuur De Panne inspelen op nieuwe trends in de watersport en watersporters alle kansen bieden. Een overzicht van alle insteekzones kan geraadpleegd worden op www.afdelingkust.be/nl/insteekzones-watersport-0.

Stéphane Buyens, schepen van Sport: “Door een nauwe samenwerking tussen het lokaal bestuur, de dienst Sport en de maritieme overheden (waarvoor dank) hebben we de insteekzones van De Panne kunnen aanpassen aan de hedendaagse trends op gebied van water- en brandingsporten.

Zo krijgt onze gemeente de scoop voor het beoefenen van E-foilsurfen, wat een meerwaarde betekent voor onze sportmogelijkheden. Maar we ondersteunen ook onze buren, met een betere insteekzone voor de sporters van Koksijde. Zo krijgt de ‘KYC’ een ruime en veilige zone op het grondgebied De Panne. Of tot wat opbouwend overleg kan leiden …”

Meer info?

Lokaal bestuur De Panne | Zeelaan 21, 8660 De Panne | 058 42 16 16 | info@depanne.be

www.depanne.be

dienst Sport, Marleen Decordier 058-42 18 20