Jetski zone in De Panne – welkom bij onze club!

20 november 2022

Jetskiërs kunnen voortaan ook in onze gemeente terecht om te genieten van het Noordzeewater.

Het KB  van 22 juni 2016 betreffende de brandingssporten laat de federale en Vlaamse overheid toe om op vraag van de kustgemeenten zones voor jetski’s aan te duiden.  Door deze nieuwe regelgeving kunnen jetski’s en jetscooters voortaan zee kiezen vanop het strand, weliswaar op de aangeduide plaatsen.  Voorheen mochten deze vaartuigen enkel zee kiezen vanuit de havens.  Onze gemeente was er als de kippen bij om een dergelijke zone in te richten. 

De jetski-zone in onze gemeente situeert zich voortaan aan de Rampe.  Via de Rampe kan de jetski toegang hebben tot de insteekzone.  De insteekzone voor jetski’s is 30m breed en is dus weldegelijk een insteekzone, langs waar de jetski zee kan kiezen.  De insteekzone is in onze gemeente geen speelzone.

Er is ook een bufferzone voorzien waardoor de jetski’s niet in het vaarwater van de zwemmers terecht komen.

Door het KB zijn er een paar wijzigingen voor de brandingsporten.  Brandingsporten zijn voortaan toegelaten in de insteekzone en in de zeezone tot maximaal 2 zeemijl in zee. Vroeger was dit maximaal tot ½ zeemijl. Brandingsporten zijn verboden in de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone (tussen zwem- en insteekzone) en veiligheidszone (tussen zwem- en zeezone). In de insteekzone is een isothermisch pak en een reddingsvest verplicht. Verder op zee ook het aangepast middel om noodsignalen te versturen. 

Om de veiligheid te waarborgen van de wandelaars en de strandbezoekers heeft gemeente De Panne ervoor gezorgd dat niet iedereen zomaar op het strand terecht kan met zijn wagen/jeep om een jetski in het water te steken.  Vandaar dat eigenaars van jetski’s zich in onze gemeente verplicht dienen lid te maken van onze club.  Op die manier kan elke eigenaar gebruik maken van onze diensten en maakt elke jetskiër gebruik van de tractor van de club om zijn/haar jetski te water te laten (idem zoals de andere boten van de club). 

Het lidgeld per jetski bedraagt 120 euro per jaar.  Daarnaast dient men per tractie (het uit- en inzetten van de jetski in zee) 4 euro te betalen.  Men kan onbeperkt tussen zonsopgang en zonsondergang gebruik maken van de diensten van de club.  Men geniet ook van een verzekering.

Tijdens de maanden juli en augustus is er in onze gemeente een reddingsdienst (IKWV) voorzien tussen 10u30 en 18u30.  Buiten de openingsuren van de reddingsdienst kan de jetskiër ook te water gaan maar dan geheel op eigen risico.  De jetskiër dient dan zelf in te staan voor zijn eigen redding.

Wenst u meer informatie over de insteekzone van De Panne: http://afdelingkust.be/insteekzones-watersport/

 

Hebt u nog vragen over de insteekzone? Dienst sport – 058/ 42 18 20 – marleen.decordier@depanne.be, www.depanne.be/sport