Pannevissers namen deel aan actie tegen de pulsvisserij

20 november 2022

In de haven van Nieuwpoort hebben op 18 juni tal van beroepsvissers en recreatieve vissers actie gevoerd tegen pulsvisserij, dat is vissen met elektrische stroomstoten. Volgens hen zorgt dat voor oneerlijke concurrentie. Er was ook een politieke delegatie aanwezig.

 

Een paar tiental vissers kwamen maandag samen in de haven om zich te verzetten tegen de pulsvisserrij. De vissersboten droegen grote spandoeken en er werden ook pamfletten uitgedeeld.

Pulsvisserij is omstreden en in principe verboden in de Europese Unie, maar de regelgeving vertoont hiaten waar vooral Nederlandse vissers van profiteren. De pulsvisserij weegt niet enkel op de visbestanden maar de stroomstoten kunnen ook de graten breken van vissen.

“De Vlaamse vissers hebben het nu al moeilijk om op een eerlijke manier hun brood te verdienen, en dat komt deels door de regels van de Europese Unie. Die zijn opgesteld om de visserij te beschermen maar er zijn teveel achterpoorten. De aggressieve manier waarop Nederlandse vissers vangen, weegt op onze vissers”, aldus europarlementslid Sander Loones (N-VA) die zijn steun ging betuigen in Nieuwpoort. “De visserij mag geen strijd zijn tussen de vissers onderling, maar wel een strijd tegen de huidige Europese regelgeving zodat de concurrentie eerlijk verloopt.”

Nieuwpoort was niet de enige haven waar geprotesteerd werd. Op verschillende plaatsen in Europa, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, hebben vissers hun ongenoegen laten uiten tegen die destructieve manier van vissen.

Ook de Pannevissers waren vertegenwoordigd en steunden de actie voluit!