Uitnodiging: Lezing over de IJslandvaart rond 1880 op dinsdag 12 november

20 november 2022

Het Davidsfonds De Panne- Adinkerke nodigt de Pannevissers uit tot een lezing over “De IJslandvaart rond 1880”. Deze gaat door op DINSDAG 12 NOVEMBER 2019 OM 19U in de expo-zaal van het gemeentehuis.

toegangsprijs, biljet voor de boekentombola en een drankje: € 6

Houders van de Davidsfonds cultuurkaart en leden van Yachting Club De Panne betalen slechts €4

Met ‘Pekel en kabeljauw’ publiceerde de Oostendse Doris Klausing in 2015 een roman over het harde leven van de IJslandvaarders eind 1880.


Op dinsdag 12 november brengt zij niet alleen het verhaal achter deze boeiende publicatie maar pakt ze ook uit met authentieke geluidsfragmenten. Zo vernemen de aanwezigen via de laptop o.a. het verhaal van een oude visser uit De Panne (Visage: bijnaam: Ratje)  die in 1955 reeds 86 jaar was en vertelt hoe hij zonder kaart of ‘een ’t wat’ naar IJsland voer.

De interesse in en de voeling met de zee kreeg Doris mee van haar vader, een heuse visserijdeskundige. Zijn hele leven lang vergaarde hij een schat aan informatie over de visserijgeschiedenis, met in het bijzonder een bloeiende IJslandvaart. Met de publicatie en lezingen wil Doris vooral het maritieme erfgoed voor de volgende generaties bewaren.  

 

Van deze auteur verschenen volgende boeken: ‘Pekel en Kabeljauw’, het verhaal over de IJslandvaarders op het eind van de 19de eeuw en ‘Tot elke Prijs’, een historische roman over de vissersopstand in Oostende in 1887. Naast het vertellen voor kinderen geeft zij ook lezingen over deze onderwerpen met beeld en muzikale omlijsting.