Verplicht vaarbrevet vanaf 2022 en praktijkexamen

20 november 2022

 

2021 is het laatste jaar waarin je als schipper zonder vaarbrevet op zee kunt gaan. De tijd dringt dus voor velen!  We herinneren onze leden eraan dat vanaf 1 januari 2022 een algemeen vaarbrevet VERPLICHT is om in zee te kunnen gaan. Voor binnenwateren is meestal een BEPERKT vaarbrevet voldoende. Daarbij is het afleggen van een thereoretisch en practisch examen bij de FOD Mobiliteit in Oostende een belangrijk onderdeel. Vergelijk het met de examens voor het behalen van een rijbewijs. Zie ook https://mobilit.belgium.be/nl/scheepvaart/pleziervaart_0/bestuurder/verplichting_brevet.

 

Tip: plan tijdig uw examen want er zijn lange wachttijden door de Covid-19 pandemie!

 

Praktijkexamen:  het nieuwe systeem van praktijktesten pleziervaart gaat in op 1 juli 2021

Het praktijkgedeelte mag bestaan uit praktijklessen bij een vaarschool, maar je mag ook met familie, vrienden of kennisen gaan varen en daarvan een ‘dienstboekje’ bijhouden. Deze praktijk blijft bestaan tot 30 juni 2021.

Vanaf 1 juli MOET  je echt praktijkles volgen en afronden met een praktijkexamen.

De Belgische overheid zal daarvoor vaarscholen aanwijzen die het examen mogen afnemen.  Ter informatie: YCDP heeft vorig jaar succesvol samengewerkt met https://www.vaarschool.be/.